Mutuacat amb la Transèquia

Mútuacat amb la Transèquia

Aquest diumenge, al Bages se celebra la Transèquia. La Transèquia és un recorregut a través de la Sèquia, que es realitza després de les festes de la Llum de Manresa, el dia 21 de febrer.

Però… què és això de la Sèquia?

La Sèquia és una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval. Experts de tot el món s’interessen per les característiques d’aquesta canalització. La complexitat d’aquesta obra és que supera un desnivell de gairebé 11 metres. O sigui, per construir-la van haver d’idear un sistema de ponts i aqüeductes, que superés barreres d’alçada, longitud i terreny. Un repte geogràfic i històric d’alta magnitud que avui dia, continua a ple rendiment. La Sèquia encara ara subministra aigua a molts punts del Bages, inclosa la seva capital.

I per què es va fer?

Per portar l’aigua de Balsareny a Manresa. La manca de pluja que, des de I’any 1333, es patia a la zona de Manresa, feia que les collites de cereals no fossin suficients per abastir la zona. Per aquest motiu la fam i l’empobriment estaven a l’ordre del dia.

Així doncs, entre el 1339 i el 1383, el mestre d’obres Guillem Catà va projectar l’obra de la Sèquia.

Què hi té a veure la Sèquia, amb la Festa de la Llum?

Els consellers de la ciutat de Manresa: Jaume d’Artés, Bertran de Castellbell, Bernat de Sallent, Pere Vilella, Jaume Amergós i Berenguer Canet, davant la situació d’emergència, l’abril de 1339 van demanar permís al rei Pere III per agafar l’aigua del Llobregat i dur-la de Balsareny a Manresa. El que ara en diríem un transvasament.

L’autorització va arribar i van començar. Però al passar per les terres de Sallent que tenia la mirtra de Vic, Galcerà Sacosta, bisbe de Vic, va fer aturar l’obra. Al·legava que amb la Sèquia, els seus molins quedarien inutilitzats.

A partir d’aquell moment, la Sèquia es va parar i Manresa durant 5 anys més va patir greus conseqüències socials i polítiques, per la falta d’aigua. A més a més, l’any 1341, Galcerà Sacosta va imposar penes canòniques als consellers i a la ciutat de Manresa.

La llegenda, però, diu que anys més tard, el dia 21 de febrer del 1345, una misteriosa llum es va projectar des de Montserrat a l’església del Carme de Manresa. Un fet que es va interpretar com un senyal diví perquè el bisbat de Vic permetés la construcció de la Sèquia.

Finalment, el 19 de novembre de 1345 va arribar la signatura de la concòrdia entre la ciutat i el nou bisbe de Vic, Miquel de Ricomà . Aquest acte va ser ratificat pel rei i el Sant Pare.

La Sèquia tornava a construir-se i es va finalitzar del tot el 1383.

Quan i com la puc fer?

Aquest pròxim diumenge 6 de març a peu, en bicicleta, corrent o amb handbike.

Mútucat amb la Transèquia

Des de Mútuacat, i amb el nostre compromís amb la salut i el país, creiem que la Transèquia representa tots els nostres valors.

Enguany, Mútuacat assegura tots els participants, inclosos els qui la fan amb handbike.

Mútuacat sorteja 10 reconeixements mèdics entre els participants de la Transèquia

A més a més, quan arribeu a la part final, tindrem una carpa esperant-vos per explicar-vos qui som i què fem. També, podreu venir a pintar amb els vostres xics, i entrar en el sorteig d’una bicicleta KTM per a nens.

Animeu-vos a fer esport, salut, equip i territori.

Ens veiem diumenge!

/ Actualitat / Tags: , , , ,
CA