El metge explora l'esquena d'una pacient per comprovar si té escoliosi

ESCOLIOSI: CAUSES, SÍMPTOMES I TRACTAMENT

L’escoliosi és una curvatura anormal de la columna vertebral que pot afectar a persones de totes les edats. Aquesta curvatura pot ser en forma de C o S, i pot variar en gravetat.

Causes

Les causes exactes de l’escoliosi poden variar i sovint són difícils de determinar. Tot i això, alguns dels factors que poden contribuir-hi inclouen:

  • Factors genètics: L’escoliosi pot ser hereditària, amb antecedents familiars d’aquest trastorn que augmenten el risc de desenvolupar-la.
  • Problemes neuromusculars: Condicions com la paràlisi cerebral o la distrofia muscular poden contribuir a l’escoliosi a causa del dèficit de control muscular.
  • Problemes estructurals: Anomalies òssies a la columna vertebral, com ara malformacions congènites, poden causar una inclinació anormal de la columna vertebral.
  • Dismetria d’extremitats inferiors, que provoca una escoliosis compensadora.
  • Factors desconeguts: En molts casos, la causa de l’escoliosi és desconeguda, això es coneix com a escoliosi idiopàtica.

Símptomes

Els símptomes de l’escoliosi poden variar segons la seva gravetat:

  • Inclinació de la columna vertebral: La curvatura anormal de la columna vertebral és el símptoma més evident de l’escoliosi. Aquesta inclinació pot ser observable visualment.
  • Mals de cap, espatlla o maluc: En alguns casos, pot causar malestar a altres parts del cos, com ara el cap, les espatlles o les malucs, a causa de la tensió muscular.
  • Falta d’alineació de les espatlles o les malucs: Les persones amb escoliosi poden notar una desalineació perceptible de les espatlles o les malucs.
  • Fatiga i dolor: En casos més greus, l’escoliosi pot provocar fatiga i dolor a la columna vertebral i els músculs adjacents.

Diagnòstic

El diagnòstic de l’escoliosi l’ha de fer sempre el metge o metgessa. Es realitza mitjançant un examen físic i una radiografia de la columna vertebral.

Tractament

El tractament  depèn de diversos factors, com ara l’edat del pacient, la gravetat de la curvatura i la causa subjacent. Primerament cal remarcar que és indispensable l’assessorament medic. Entreles diferents opcions de tractament cal destacar:

  • Observació regular: En alguns casos lleus, especialment en nens que encara estan creixent, pot ser suficient controlar la progressió de l’escoliosi amb observació regular mitjançant radiografies periòdiques.
  • Fisioteràpia: Els exercicis específics d’enfortiment i estirament poden ajudar a millorar la postura i reduir els símptomes de l’escoliosi.
  • Ortesi: Els aparells ortopèdics com els cors poden ajudar a corregir la postura i reduir la progressió de l’escoliosi, especialment en nens en etapa de creixement.
  • Cirurgia: En casos més greus, quan altres tractaments no són efectius, la cirurgia pot ser necessària per corregir la curvatura de la columna vertebral i estabilitzar-la amb l’ús d’implants metàl·lics.

Consells per a viure amb escoliosi

Si tens escoliosi, hi ha algunes coses que pots fer per a controlar la seva progressió i millorar la teva salut.

  • Fer exercici físic regular: L’exercici pot ajudar a enfortir els músculs de l’esquena, que alhora donen suport a la columna vertebral i ajuden a prevenir la progressió de la curvatura.
  • Mantenir una bona postura: Una bona postura no només ajuda a reduir el dolor d’esquena, sinó que també pot prevenir la progressió de la curvatura. Assegura’t de mantenir l’esquena recta quan estiguis assegut, dret o caminant. Evita carregar pesos excessius i fes pauses regulars per a evitar la fatiga muscular.
  • Visita al teu metge regularment: És important que les persones amb escoliosis visitin al seu metge regularment per a controlar la progressió de la curvatura. El metge pot realitzar exàmens físics i radiografies per a determinar si la curvatura està empitjorant i recomanar el tractament més adequat en cada cas.

L’escoliosi és una condició comuna que pot afectar persones de totes les edats i causar malestar i limitacions funcionals. És important abordar-la amb un enfocament multidisciplinari que pugui incloure monitoratge regular, fisioteràpia, l’ús d’aparells ortopèdics i, en casos greus, la cirurgia.  En aquest sentit, disposar del suport d’una assegurança de salut de Mutuacat ajuda en aquesta i altres patologies, alhora que permet cuidar la salut a través d’un excel·lent quadre mèdic.

/ Blog / Tags: , ,
CA