INFORMACIONS GENERALS

Els coronavirus són una família de virus que causen infeccions respiratòries. S’anomenen així perquè, observats al microscopi, semblen envoltats per una corona. Un d’aquests coronavirus és el SARS-CoV-2, que va sorgir de la Xina el desembre del 2019 i que ha provocat la malaltia, que ens preocupa actualment, anomenada covid-19.

Quins són els símptomes?
Els símptomes més comuns són lleus, poden semblar els d’una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre, tos. En alguns casos pot produir sensació de falta d’aire, d’ofec i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.

Com s’encomana?
Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir i rentar-se les mans molt sovint.

Com ens podem protegir?
Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

  • Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
  • Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
  • Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

La mesura més eficient per aturar la corba de contagis és el confinament.

INFORMACIÓ DE CONTACTE
Per responsabilitat, obeint les crides de confinament de tot Catalunya, les oficines de Mutuacat estan tancades. No obstant això, continuem donant-vos servei mitjançant el teletreball.

Podeu contactar amb nosaltres:
93 877 33 33
mutua@mutuacat.cat
– Podeu demanar-nos autoritzacions per correu electrònic a auto@mutuacat.cat o bé per whatsapp al 608 69 21 33.

MUTUACAT I L’EMERGÈNCIA SANITÀRIA PEL CORONAVIRUS

L’assistència sanitària està garantida per a tots els nostres assegurats de salut, amb l’abast i condicions de la pòlissa que tinguin contractada. De fet, la xarxa sanitària de titularitat privada està col·laborant estretament amb el sector sanitari públic amb la finalitat de frenar la propagació d’aquesta malaltia. En cas d’hospitalització, es seguiran els criteris que marqui la sanitat pública.

Si es tenen símptomes lleus, no és recomanable anar a urgències, pel risc de contagi que comporta i per evitar sobrecarregar el sistema de salut en alerta per l’actual emergència.

Per això, Mutuacat amb la intenció de descongestionar els serveis d’urgència, posa gratuïtament a abast de la ciutadania catalana l’App Salutcat, on es poden fer consultes mèdiques il·limitades i evitar així els col·lapses als centres de de salut.

Únicament per a covid-19, també podeu descarregar-vos l’App del Departament de Salut: https://covid19xat.catsalut.cat/?
En cas d’urgència per coronavirus, truqueu al 061.