Cor, estetoscopi i electrocardiograma

MALALTIES CARDÍAQUES: COMPRENDRE-LES I PREVENIR-LES

 

El cor és un òrgan vital que bombeja sang rica en oxigen a tot el cos, per mantenir-nos vius i funcionant de manera adequada. Malauradament, les malalties cardíaques són una de les principals causes de mortalitat a nivell mundial. Per això, explorarem algunes de les patologies cardíaques més comunes i proporcionarem consells importants per prevenir-les i mantenir un cor sa.

 

Malalties cardíaques comunes

 

Malaltia coronària

També coneguda com a malaltia de les artèries coronàries, és una afecció en què les artèries que subministren sang al cor es bloquegen o estrenyen, amb la consegüent manca d’oxigen i nutrients. Això pot conduir a dolor en el pit (angina) o un infart de miocardi (atac cardíac).  Normalment els símptomes tenen lloc en fer exercici físic, o al patir un estrès emocional. Solen durar uns pocs minuts, i es nota una certa millora amb el descans.[ Es pot tenir una certa dificultat per respirar, i de vegades no hi ha cap símptoma.

Insuficiència cardíaca

És un trastorn en què el cor no pot bombar sang eficaçment al cos. Pot ser causada per diverses malalties, incloent-hi hipertensió, malalties de les vàlvules cardíaques o dany al múscul cardíac. Pot causar una gran varietat de símptomes com ara falta d’aire, tos, inflor de turmells i la capacitat d’exercici reduïda.

Arrítmies cardíaques

Són anomalies en el ritme cardíac, com ara el batec ràpid (taquicàrdia) o lent (bradicàrdia). Aquestes alteracions poden causar símptomes desagradables i, en casos greus, ser perilloses per a la vida.

Malalties de les vàlvules cardíaques

Les vàlvules cardíaques regulen el flux de sang dins i fora del cor. Malalties com l’estenosi (estrenyiment) o la insuficiència, (deixa de ser flexible i no tanca bé) poden requerir intervenció quirúrgica.

 

Prevenció de les malalties cardíaques

 

Les malalties que afecten el cor, doncs, són de tipus divers i múltiple i les seves causes també ho són. Hi ha factors que afavoreixen la seva aparició, però que no són controlables com l’edat, el sexe, la predisposició genètica…

N’hi ha d’altres, que  es poden modificar per aconseguir conservar sa el cor

 

Dieta saludable

En primer lloc, és important la dieta. Consumiu una dieta rica en fruites, verdures, cereals integrals, greixos saludables com els àcids grassos omega-3 i limiteu la ingesta de greixos saturats i trans. Reduïu el consum de sodi per mantenir la pressió arterial baixa.

Exercici físic regular

D’altra banda, l’exercici ajuda a mantenir un pes saludable, millora la circulació i reforça el múscul cardíac. La recomanació és almenys 150 minuts de moderat exercici aeròbic o 75 minuts d’exercici vigorós a la setmana.

No fumar

Sens dubte, el tabaquisme és un dels principals factors de risc per a les malalties cardíaques. Deixar de fumar és una de les millors coses que podeu fer pel vostre cor.

Control de la pressió arterial

La hipertensió és un factor de risc important, per tant cal que controleu la vostra pressió arterial. Feu controls regulars amb el vostre metge i seguiu el seu consell.

Control del colesterol

Mantingueu el nivell de colesterol baix, especialment el colesterol LDL, popularment anomenat  “dolent”. Consulteu amb el vostre metge per determinar els vostres nivells i seguir una teràpia adequada si cal.

Gestió de l’estrès

L’estrès pot afectar negativament el cor. Exploreu tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la teràpia cognitivoconductual per reduir l’estrès.

Pes saludable

Un altre factor de risc important oper a les malalties cardíaques és l’obesitat. Per tant, mantenir un pes sa mitjançant una alimentació equilibrada i l’exercici adequat és essencial.

No abusar de l’alcohol

L’abús d’alcohol pot augmentar el risc de patir malalties cardíaques. Si consumiu alcohol, feu-ho amb moderació.

 

Les malalties cardíaques poden ser greus, però moltes d’elles són prevenibles mitjançant canvis en el vostre estil de vida. Seguir una dieta saludable, fer exercici, no fumar i controlar els factors de risc com la pressió arterial i el colesterol són passos crucials per mantenir un cor sa. No oblideu fer visites regulars al vostre metge per a controls de salut i parlar amb ell sobre qualsevol preocupació cardíaca. La prevenció és la millor manera de mantenir el vostre cor bategant fort durant molts anys.