REFREDAT, GRIP I BRONQUIOLITIS: MALALTIES RESPIRATÒRIES HABITUALS A L’HIVERN
A l’hivern augmenta la incidència de malalties respiratòries, com ara el refredat, la grip i la bronquiolitis. Es tracta de malalties que es transmeten fàcilment d’una persona a una altra a través de les gotetes que s’expulsen en tossir, esternudar o parlar. I aquestes gotetes es poden inhalar o recollir d’objectes o superfícies contaminades i per contacte amb persones infectades.
Refredat Comú
És una infecció viral que afecta les vies respiratòries superiors, causada principalment per virus del grup rinovirus.
Símptomes
Els símptomes més comuns són:
- Mucositat nasal
- Mal de coll
- Tos
- Esternuts
- Ulls plorosos
- Febrícula
Tractament
El refredat és una malaltia lleu que es cura espontàniament en uns dies si no hi ha complicacions. De fet, no hi ha cap medicament que el curi, però n’hi ha alguns, com ara el paracetamol, que ajuden a millorar-ne els símptomes: el mal de cap, la febrícula i les altres molèsties.
També es poden seguir una sèrie de recomanacions útils per alleugerir-los:
- Descansar i beure aigua, sucs, brous o infusions. Si no es té gana, no cal menjar aliments sòlids.
- No fumar. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
- Posar-se sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.
- Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre.
A més, cal tenir en compte que és molt important no deixar cap altre tractament que s’estigui seguint.
Grip
La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. Quan arriba el fred, els casos de grip en la població; a Catalunya és freqüent que es presenti l’epidèmia a partir de la segona quinzena de desembre i primeres setmanes de gener.
Símptomes
És una infecció viral que afecta les vies respiratòries superiors i inferiors, és a dir, el nas, la gola, la laringe, la tràquea i els pulmons. La grip comença de forma brusca i els símptomes inclouen:
- Febre alta
- Tos seca
- Mal de cap
- Dolor muscular
- Fatiga
Tractament
En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de prendre medicaments específics, només tractant els símptomes per alleujar el malestar (analgèsics, antitèrmics).
En els infants molt petits i les persones grans, amb malalties greus o amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus, com ara pneumònia, otitis, sinusitis, deshidratació o agreujament d’una malaltia crònica de base (per exemple, insuficiència cardíaca, asma o diabetis).
Per prevenir aquestes complicacions i evitar la infecció, la vacunació és la mesura més efectiva.
Bronquiolitis
La bronquiolitis afecta principalment els nadons i els nens petits. Generalment està causada pel virus respiratori sincicial (VRS) i cada any és la causa més freqüent d’hospitalització en infants menors de dos anys.
Símptomes
Durant els primers 2-3 dies els símptomes de la bronquiolitis són similars als del refredat comú i poden incloure congestió nasal, tos seca i febre.
A mesura que la malaltia evoluciona, sobretot en infants menors d’un any d’edat, la tos pot augmentar i afegir-s’hi dificultat respiratòria i sorolls pulmonars (sons relativament aguts que es produeixen en respirar). Com a conseqüència, l’infant pot presentar dificultats per menjar o vòmits.
El procés acostuma a durar entre 7 i 10 dies, però la tos pot persistir fins a 2-3 setmanes. En la majoria de casos, els infants afectats evolucionen favorablement, però n’hi ha que requereixen d’ingrés hospitalari
En quins casos cal una atenció mèdica urgent?
- Quan l’ l’infant respira molt ràpid
- Si ha de fer molt d’esforç per respirar (se li enfonsa el pit, mou molt l’abdomen, emet un gemec en respirar).
- Rebutja els aliments o té dificultats per ingerir-los.
- Vomita i té els bolquers massa secs (podria ser símptoma de deshidratació).
- Presenta febre molt alta.
- Té la pell, els llavis o la llengua d‘un color blavós.
- Fa pauses respiratòries.
Tractament
El tractament és principalment de suport per millorar els símptomes respiratoris i cal seguir sempre les recomanacions del pediatre/a.
Es recomana:
- Fer rentats freqüents del nas amb sèrum
- Col·locar-lo en posició semiincorporada per facilitar la respiració.
- Si té febre, administrar-li medicaments per abaixar-la.
- Donar-li menjar més sovint i en petites quantitats.
- Procurar que es mantingui hidratat.
En la majoria de casos, els infants afectats evolucionen favorablement, però n’hi ha que requereixen d’ingrés hospitalari.
La mesura més efectiva per protegir els nadons de la malaltia i de les complicacions que se’n poden derivar és la immunització contra el virus responsable de la majoria dels casos: el virus respiratori sincicial (VRS).
En conclusió, tot i que a l’hivern augmenta el risc de patir malalties respiratòries, es poden evitar o alleujar mantenint bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans regularment o ventilar els espais tancats i buscant atenció mèdica quan calgui.