Pubis femení amb una emoticona de tristesa per candidasi vaginal

CANDIDIASI VAGINAL: QUÈ ÉS I COM TRACTAR-LA

La candidiasi vaginal és una infecció fúngica comuna que afecta moltes dones en algun moment de les seves vides. És causada per un creixement excessiu del fong Candida, particularment Candida albicans, a la vagina. Aquest fong normalment habita en petites quantitats en el cos humà, però factors comuns com ara desequilibris hormonals, antibiòtics, diabetis o un sistema immunològic debilitat poden conduir a un sobrecreixement, i provocar una infecció.

Símptomes de la candidiasi vaginal

Els símptomes de la candidiasi vaginal poden variar d’una persona a una altra, però els més comuns són:

  • Picor i irritació: Una sensació persistent de picor o irritació al voltant de la vagina i els genitals.
  • Flux vaginal anormal: Un flux vaginal espès, blanc i similar al mató, a vegades acompanyat d’olor a llevat.
  • Malestar durant la micció o les relacions sexuals: Poden produir-se molèsties durant la micció o les relacions sexuals a causa de la irritació i inflamació dels teixits vaginals.
  • Enrogiment i inflamació: La zona vaginal pot semblar inflamada i enrogida a causa de la infecció pel fong.

Factors de risc

Alguns factors poden augmentar el risc de desenvolupar candidiasi vaginal, com ara:

  • Antibiòtics: L’ús d’antibiòtics pot alterar el balanç natural de flora vaginal, amb la qual cosa s’afavoreix el creixement excessiu de Candida.
  • Desequilibris hormonals: Canvis hormonals durant l’embaràs, la menstruació o la menopausa poden predisposar a una candidiasi vaginal.
  • Diabetis: La diabetis no controlada pot elevar els nivells de sucre en la vagina i fer-la més susceptible a les infeccions per llevats.
  • Sistema immunològic debilitat: Les persones amb sistemes immunològics debilitats tenen un major risc de patir infeccions fúngiques.

Tractament

El tractament de la candidiasi vaginal generalment consisteix en l’ús d’antifúngics, que poden ser administrats en forma de cremes, òvuls vaginals o comprimits orals.

És important consultar un metge per obtenir un diagnòstic adequat i un tractament apropiat. També és important seguir les seves instruccions  i completar el tractament prescrit, fins i tot si els símptomes desapareixen abans, per prevenir recidives.

Prevenció

Algunes mesures que poden ajudar a prevenir la candidiasi vaginal inclouen:

  • Evitar l’ús excessiu d’antibiòtics si no són necessaris.
  • Mantenir una bona higiene genital.
  • Utilitzar roba interior de cotó i evitar la roba ajustada.
  • Mantenir els nivells de sucre sanguini sota control, si es té diabetis.
  • Mantenir una dieta equilibrada amb baixos nivells de sucres i llevats.

 

En resum, la candidiasi vaginal és una infecció comuna però molesta que ha de ser tractada adequadament seguin els consells del metge.

És important estar atent als símptomes i buscar tractament si es sospita d’una infecció, en especial si l’ ha patit anteriorment en diverses ocasions.

Una combinació de tractament adequat i mesures preventives pot ajudar a evitar recidives i mantenir una vagina saludable.

 

Amb una assegurança de salut a Mutuacat, disposaràs d’un ampli quadre mèdic per controlar aquesta patologia i moltes altres. A més, també tindràs la possibilitat de lliure elecció en ginecologia.

I si has trobat interessant aquesta informació, pots anar  al nostre blog Consells de Salut per trobar recomanacions interessants per a la teva salut.

/ Blog / Tags: , ,
CA