L'al·lergia al sol no existeix. Nena que es protegeix el nas

EXISTEIX L’AL·LÈRGIA AL SOL?

Encara que el terme “al·lèrgia al sol” s’utilitza de forma popular, es tracta d’una denominació incorrecta per referir-se a diverses afeccions de la pell que es manifesten com a reaccions adverses a l’exposició solar o a fonts artificials, com les cabines per bronzejar-se.

Contràriament al que indica el nom, aquestes afeccions no es deuen a un mecanisme al·lèrgic, sinó a altres processos dermatològics desencadenats per la llum ultraviolada (UV).

Vegem quines són les principals fotodermatosis que sovint es confonen amb una al·lèrgia al sol.

Erupció polimorfa lumínica (EPL)

L’EPL és una de les fotodermatosis més freqüents. Sol aparèixer durant la primavera o a l’inici de l’estiu, quan la pell ha estat poc exposada al sol durant els mesos d’hivern. Els símptomes inclouen erupcions cutànies amb picor, enrogiment, i petites butllofes. Encara que la causa exacta no és clara, es creu que el sistema immunitari reacciona de manera exagerada a la llum UV.

Urticària solar

Aquest trastorn és menys comú i es caracteritza per l’aparició ràpida de favasses després de l’exposició al sol. A diferència d’altres fotodermatosis, la urticària solar pot aparèixer en qüestió de minuts i sovint desapareix en poques hores un cop s’evita l’exposició solar.

Dermatitis fotoal·lèrgica

Es produeix quan una substància química aplicada a la pell, com ara una loció o una crema, es modifica per l’acció de la llum solar i provoca una reacció al·lèrgica. Els símptomes inclouen enrogiment, inflor, i dermatitis en les zones exposades al sol. Aquest tipus de reacció també pot aparèixer després de l’ús de colònis, perfums o filtres solars, i fins i tot  amb alguns fàrmacs tant si s’administren per via tòpoica com sistèmica.

A més, hi ha malalties que s’agreugen per l’exposició al sol com el lupus erimatós, la dermatomiositis, el pèmfig, la rosàcia i diverses dermatosis víriques, com l’herpes i la varicel·la.

 

Com prevenir les alteracions cutànies relacionades amb el sol?

Si bé no existeix una cura per a aquestes afeccions, sí que es poden prendre mesures per prevenir les seves crisis o minimitzar-ne la gravetat:

  • Evitar l’exposició al sol durant les hores centrals del dia (entre les 10h i les 16h).
  • Utilitzar protecció solar d’alt factor de protecció (SPF 30 o superior) de manera generosa i freqüent, aplicant-la 30 minuts abans de l’exposició i tornant-la a aplicar cada dues hores o més sovint si es sua o es banya.
  • Portar roba protectora com ara barrets d’ala ampla, ulleres de sol i samarretes de màniga llarga.
  • Consultar amb un dermatòleg per a un diagnòstic i tractament adequats, ja que en alguns casos poden ser necessaris fàrmacs específics.

De fet, sempre és aconsellable en cas d’aparició d’aquest tipus de símptomes a la pell, acudir al dermatòleg per a una valoració especialitzada i, si cal, per seguir el tractament més adequat. En aquest sentit, l’assegurança de salut de Mutuacat proporciona l’atenció dels millors experts en dermatologia del país.

/ Blog / Tags: , ,