Asma i esport. Una noia que practica esport fa servir el seu inhalador

ASMA I ESPORT: UNA COMBINACIÓ POSSIBLE I BENEFICIOSA

L’asma és una malaltia inflamatòria crònica de les vies respiratòries. Pot pot causar símptomes com sibilacions o xiulets, dificultat per respirar, opressió en el pit i tos, especialment durant l’exercici físic. Per a moltes persones, això pot semblar un obstacle insuperable per a la pràctica d’esport. Ara bé, la realitat és ben diferent: amb el tractament i l’estratègia adequades, l’esport pot ser segur i beneficiós per a la vida d’una persona asmàtica.

 

Beneficis de l’esport per a les persones amb asma

Millora la funció pulmonar: L’exercici regular pot augmentar la capacitat pulmonar i la resistència a l’exercici,  i reduir els símptomes d’asma i la freqüència de les crisis.

Enforteix el sistema immunològic: L’activitat física pot ajudar a reduir el risc d’infeccions respiratòries, un desencadenant comú de l’asma.

Controla el pes: Mantenir un pes saludable pot ajudar a prevenir l’empitjorament de l’asma.

Redueix l’estrès: L’exercici pot ser una manera eficaç de gestionar l’estrès, que també pot desencadenar crisis d’asma.

Millora la qualitat de vida: En general, l’esport pot contribuir a un major benestar físic i mental, i a una millor qualitat de vida en general per a les persones amb asma.

 

Consells per practicar esport amb asma

Consulta el metge: Abans de començar qualsevol programa d’exercicis, és important parlar amb el metge, especialment si tens asma diagnosticada. El teu metge pot avaluar el teu estat i proporcionar-te recomanacions específiques sobre quines activitats són segures per a tu i com manejar els símptomes durant l’exercici.

 Tria els esports adequats: Alguns esports, com la natació, el ciclisme i la marxa, solen ser ben tolerats per les persones amb asma. Altres, com els esports d’equip de contacte o els esports que es practiquen en ambients freds i secs, poden ser més problemàtics.

Comença a poc a poc: Augmenta la intensitat i la durada dels entrenaments gradualment per evitar desencadenar els símptomes d’asma.

Escalfament i refredament adequats: Abans de començar qualsevol activitat física, dedica uns minuts a escalfar els músculs i, després de finalitzar, refreda’t lentament. L’escalfament ajuda a preparar els teus músculs i vies respiratòries per a l’activitat física, mentre que el refredament t’ajuda a recuperar-te gradualment i a prevenir la broncoconstricció.

Escolta el teu cos: Presta atenció a com et sents durant l’exercici i para si experimentes símptomes d’asma És important no ignorar aquests símptomes i buscar ajuda mèdica si és necessari.

Porta sempre l’inhalador: Sempre que facis exercici, porta l’inhalador de rescat i qualsevol altra medicació que t’hagi indicat el teu metge i puguis necessitar. Els broncodilatadors d’acció ràpida, com els inhaladors de rescat, poden ajudar a alleujar els símptomes d’asma durant l’exercici

Evita els desencadenants: Si identifiques factors que desencadenen els teus símptomes d’asma, com ara el pol·len, la contaminació o l’aire fred, pren mesures per evitar-los o minimitzar la teva exposició durant l’exercici

 

Conclusió

En síntesi, l’asma no ha de ser un obstacle per a gaudir dels beneficis de l’exercici físic. Amb el coneixement, la planificació, l’atenció adequades i seguint els consells del teu metge, les persones amb asma poden practicar esport de manera segura i efectiva, i millorar la salut i el benestar en general.

I per cuidar-te també és aconsellable tenir una bona assegurança de salut, com la de Mutuacat. El seu extens quadre mèdic pot ajudar-te tant en la prevenció com en el tractament de qualsevol patologia.

 

/ Blog / Tags: , ,