Mare amb el seu nadó. L'oxitocina és clau en el part, la lactancia i en els vincles matgernofilials.

OXITOCINA: L’HORMONA DE L’AMOR I DELS VINCLES SOCIALS

L’oxitocina, una hormona produïda per la glàndula pituïtària al cervell, és un compost bioquímic essencial que juga un paper fonamental en una varietat de processos biològics i emocionals.

Es produeix en situacions específiques, com ara el part i la lactància materna. El seu alliberament es relaciona amb la intimitat, l’afecte i el vincle social. L’oxitocina també s’allibera durant l’orgasme i està vinculada a la sensació de benestar i plaer.

Què és l’oxitocina?

És una hormona i neurotransmissor que es produeix en el hipotàlem i es secreta per la hipòfisi posterior. És una hormona peptídica, cosa que significa que està formada per una cadena d’aminoàcids. L’oxitocina és coneguda com l’hormona de l’amor o l’hormona de l’afecte perquè està implicada en els vincles socials, la confiança i l’amor.

Recerca científica

L’oxitocina és una hormona important que té un impacte significatiu en la nostra vida social i cognitiva. Per això és objecte de recerca activa. Els investigadors estan aprenent més sobre el paper d’aquesta hormona en una varietat de condicions.

Aquest any, Nature Reviews Neuroscience publicava un estudi on es revisava la recerca actual sobre el seu paper en el comportament social i la cognició. Els investigadors van constatar que té un paper destacat en la formació de vincles entre persones, la comunicació, la cooperació, o l’altruisme. A més, pot ser una aliada en la reducció dels símptomes de la depressió i l’ansietat. L’estudi també destacava que pot ajudar a millorar la memòria, l’aprenentatge i la presa de decisions.

L’oxitocina és, doncs, una hormona i neurotransmissor important, que té un paper en una varietat de funcions i que és objecte de recerca activa.

Per què serveix l’oxitocina en la dona?

L’oxitocina té un paper important en la reproducció. Està implicada en el part, la lactància i la formació dels vincles entre mares i nadons.

  • Part: Provoca les contraccions uterines que ajuden a expulsar el nadó durant el part.
  • Lactància: Després del part,  afavoreix la contracció de les cèl·lules mioepitelials als conductes de llet dels pits, la qual cosa permet que la llet materna flueixi cap al mugró, facilitant la lactància.
  • Vincles materns:  Contribueix al vincle mare-fill, ja que s’allibera durant la lactància i el contacte pell amb pell entre la mare i el nadó. Això reforça la connexió emocional entre mare i fill i promou el cura maternal.

Què estimula l’oxitocina?

L’alliberament d’oxitocina està relacionada amb situacions que involucren intimitat i contacte físic. L’abraçada, el petó, el massatge i el contacte pell amb pell són estímuls que poden augmentar-ne els nivells.  Algunes d’aquestes situacions són:

  • Lactància: Es secreta quan una dona alleta el seu nadó.
  • Relacions sexuals: Es secreta durant l’orgasme.
  • Contacte físic: Es secreta quan ens abracem, besem o estem en contacte amb altres persones.
  • Altres situacions emocionals: També es secreta en situacions d’estrès o dolor.

Quins aliments contenen oxitocina?

L’oxitocina es produeix principalment al cervell i s’alllibera a través del torrent sanguini. No obstant això, alguns estudis han suggerit que certs aliments poden influir en els nivells d’oxitocina o afavorir la seva producció.

Un d’aquests aliments és el xocolata negra, que conté un compost anomenat feniletilamina que podria estimular-ne la producció. També es diu que els aliments rics en aminoàcids com la tirosina i el triptòfan podrien ser beneficiosos, ja que són precursores de neurotransmissors relacionats amb l’oxitocina. Així mateix, s’ha atribuït l’estimulació de producció d’aquesta hormona a l’ametlla, la llet i la fruita.

No obstant això, cal destacar que la majoria de la oxitocina que influeix en les emocions i el comportament social es produeix internament al cervell i no prové de la dieta.

En resum, l’oxitocina és una hormona clau en la regulació de les relacions socials, la maternitat i les respostes emocionals. Les investigacions científiques han aprofundit en el seu paper en la psicologia i la biologia. No és només una simple hormona, sinó una peça fonamental en la complexa trama de les connexions humanes i les relacions interpersonals.

/ Blog / Tags: , , ,