Imatge de la natura que pot afectar a qui pateix tripofòbia

TRIPOFÒBIA: MÉS ENLLÀ DELS FORATS

La tripofòbia es defineix com un disgust o por irracional a petits forats o patrons regulars agrupats junts. Aquests forats poden ser trobats en diversos contextos, com ara en la superfície d’una esponja, en alvèols de la natura, o fins i tot en imatges generades digitalment. Les persones que experimenten tripofòbia solen sentir una sensació de repulsió, ansietat o fins i tot por intensa en veure aquests patrons.

No obstant això, és important tenir en compte que cal més investigació per assolir una millor comprensió de la tripofòbia i les seves causes. De fet, l’Associació Americana de Psiquiatria (APA) no reconeix la reconeix com una fòbia.

Com a concepte definit, és un terme relativament nou que sorgeix fora de l’àmbit científic. La primera vegada que es va mencionar va ser l’any 2005 en un fòrum en línia anomenat “Fear of Holes”.

Com es manifesta?

Els desencadenants més comuns són:

  • Forats petits: ruscos d’abelles, corall, formatge suís, llavors de lotus, etc.
  • Protuberàncies: bombolles, esponges, pell d’algunes fruites com la maduixa, etc.
  • Patrons geomètrics: patrons de taques, patrons de rajoles, etc.

Davant del desencadenant es pot experimentar des d’una simple sensació de desassossec fins a una ansietat intensa o fins i tot un atac de pànic.

Les manifestacions més comunes són:

Repulsió visceral: La visió de petits forats agrupats pot provocar una resposta física negativa, com ara nàusees, pèrdua de la gana o malestar estomacal.

Ansietat o por: Moltes persones que pateixen tripofòbia experimenten sentiments d’ansietat o por quan s’enfronten a estímuls que desencadenen la seva aversió als petits forats.

Malestar generalitzat: La tripofòbia pot causar malestar generalitzat o malestar emocional en els individus, especialment quan estan exposats a estímuls desencadenants.

Evitació de situacions: Algunes persones poden intentar evitar situacions o objectes que puguin desencadenar la seva tripofòbia, el que pot limitar el seu funcionament diari.

La causa exacta de la tripofòbia es desconeix. Algunes teories suggereixen que podria estar relacionada amb una resposta evolutiva a objectes perillosos com ara serps verinoses o animals amb urticària. Altres teories apunten a una resposta emocional a patrons que evoquen sensacions de repugnància o fàstic.

Gestió de la tripofòbia

Hi ha diverses estratègies que les persones poden utilitzar per gestionar-la de manera efectiva:

Reconeixement i acceptació: Reconèixer que es té tripofòbia i acceptar-la com part de la pròpia experiència pot ser el primer pas cap a una millor gestió. Comprendre que és una reacció comuna i que no està sol en aquesta experiència pot ajudar a reduir l’ansietat associada.

Tècniques de respiració i relaxació: L’ús de tècniques de respiració profunda i relaxació pot ajudar a reduir l’ansietat quan es presenta un estímul desencadenant de la tripofòbia. Aprendre a controlar la respiració i centrar-se en el moment present pot ajudar a calmar els símptomes.

Teràpia cognitivo-conductual (TCC): La TCC pot ser útil per a les persones que experimenten tripofòbia greu. Aquest tipus de teràpia ajuda a identificar i canviar patrons de pensament negatius o distorsionats associats amb la tripofòbia, així com a desenvolupar habilitats per enfrontar-se a les situacions temudes de manera més efectiva.

Exposició gradual: Exposar-se gradualment als estímuls que desencadenen la tripofòbia pot ajudar a reduir la seva intensitat amb el temps. Aquesta exposició gradual, realitzada amb el suport d’un professional de la salut mental, pot ajudar a disminuir la resposta d’ansietat associada amb els estímuls temuts.

Recerca de suport: Parlar amb amics, familiars o professionals de la salut mental sobre la tripofòbia pot ser molt útil. Trobar suport emocional i consell d’experts pot ajudar a gestionar millor els símptomes i desenvolupar estratègies eficaces de front a aquesta condició.

Conclusió

La tripofòbia és un fenomen que pot tenir un impacte significatiu en la salut mental de les persones que la pateixen. No obstant això, amb la comprensió adequada i les estratègies de gestió adequades, moltes persones poden aprendre a conviure amb aquesta condició i millorar la seva qualitat de vida. Si experimentes tripofòbia i trobes difícil gestionar-la per tu mateix, no dubtis a buscar ajuda professional. Si tens contractada l’assegurança de salut de Mutuacat, disposaràs de visites presencials de psicologia i també suport psicològic en línia, des de qualsevol lloc.

/ Blog / Tags: , ,