dos criatures a la neu amb ulleres de sol

PROTEGIR LA VISTA A LA NEU: CONSELLS ESSENCIALS

Els paisatges nevats són espectaculars, però la neu pot ser un perill per als ulls. La reflexió dels raigs solars sobre la superfície blanca pot provocar cremades a la còrnia i la conjuntiva, a més d’altres problemes oculars. Per això, és important prendre mesures per protegir la vista quan gaudeixis de la neu.

Raigs ultraviolats: el principal enemic

Els raigs ultraviolats (UV) són presents tot l’any, però la seva intensitat augmenta a la muntanya, ja que la neu reflecteix fins al 80% d’aquests raigs. La radiació UV pot causar diverses afeccions com la fotoqueratitis: coneguda com a “ceguesa de la neu“. És una inflamació de la còrnia que provoca dolor intens, ulls vermells, llagrimeig i sensibilitat a la llum.

També pot provocar pterigi, un creixement anormal de la conjuntiva que pot afectar la visió. Així mateix, la sobreexposició als raigs UV pot ocasionar un envelliment prematur del cristal·lí i el desenvolupament de cataractes abans del que és normal

Consells per protegir els ulls a la neu

Ulleres de sol homologades

Per protegir-nos i evitar el dany ocular es recomanable utilitzar ulleres de sol durant tota l’estada a l’exterior, no només quan s’està fent esport. Les ulleres han de tenir filtres protectors davant dels raigs UVA i UVB, i han d’estar homologades amb el segell CE. Si practiques esports d’hivern, com ara l’esquí o l’snowboard, és important que les ulleres tinguin ventilació per evitar que s’embafin.

Lents de contacte amb protecció UV

Si utilitzes lentilles de contacte, valora l’opció de portar-ne amb protecció UV. Aquestes lents ofereixen una capa addicional de seguretat contra els raigs solars nocius, i, per tant minimitzen el risc d’irritacions i altres problemes oculars derivats de l’exposició excessiva a la llum solar.

Gorres i viseres

Aquestes peces de roba poden reduir la quantitat de resplendor que arriba als ulls i, alhora, evitar la irritació causada per la neu que es pot acumular al voltant de les pestanyes

Hidratació adequada per als ulls

Les condicions climàtiques extremes poden provocar sequedat ocular. Utilitzar llàgrimes artificials o altres solucions d’humidificació pot ajudar a mantenir els ulls ben hidratats durant les jornades a la neu.

Pel que fa a la hidratació, no oblidis hidratar-te també tu. Beu molta aigua per evitar la deshidratació, que pot agreujar els símptomes de la fotoqueratitis

En cas de molèsties oculars

Si els ulls et fan mal, estan vermells o notes llagrimeig o sensibilitat a la llum, acudeix al teu oculista immediatament.

Per protegir la vista mentre ets a la neu, segueix aquests consells per evitar problemes oculars i poder gaudir dels paisatges nevats sense risc.

/ Blog / Tags: , ,
CA